RSS

Kisah Tak Payah Sembahyang

19 Feb

Ada seorang pemuda ni, Ali (bukan nama sebenar) ni mendapat tahu ada seorang Guru Tasawuf di kampung sebelah kampungnya cukup terkenal sehingga ramai orang dari bandar bandar besar hadir untuk berguru dengannya . Si Ali yang merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa Masjid di kampungnya merasa curiga dengan apa yang diajarkan oleh guru tasawuf tersebut. Jadi pada suatu hari Si Ali ini pergi mendengar ceramah si tuan guru tersebut bersama murid2 guru yang lain tetapi atas sikapnya yang curiga beliau sering keluar masuk rumah tuan guru..kadang2 ke tandas , kadang2 hisap rokok dan sebagainya. Bermaksud beliau tidak mengikuti ceramah yang disampaikan dengan sepenuhnya.
Nak di jadikan cerita, si Ali yang baru lepas hisap rokok tadi naik dan duduk dan terus mendengar ceramah yang sedang di jalankan. Tatkala itu, si guru tersebut berkata “Kita ni, kalau dah kenal Allah Taala, tak payahlah sembahyang”. Apa lagi…terkejut besar dan terbeliaklah mata si Ali mendengar kata2 tersebut dan terus keluar dari rumah tuan guru tadi dan terus mencanangkan seluruh orang kampung mengatakan ajaran guru tersebut adalah sesat lagi menyesatkan.

Apa yang sebenarnya terjadi adalah maksud guru tersebut tentang Tak Payah sembahyang adalah Tak Susah sembahyang tatkala kita sudah kenal siapa dia itu yang di katakan Allah. Sembahyang bukan menjadi suatu beban malah menjadi suatu kelazatan. Itu yang dimaksudkan sebelum Si Ali naik kerumah tersebut.

Moral of the story, kalau nak belajar , kena berada setiap detik tatkala guru sedang mengajar atau berceramah. Kena faham betul2 apa yang dikatakan dan jangan buat kesimpulan atau konklusi sendiri. Kalau tak faham, tanya. Sebab itu kita tak boleh belajar dengan buku semata2. Manusia sering membuat tanggapan negatif sebelum faham akan perkara yang sebenar…Kasihan sangat2 kepada Si Ali itu kerana ilmu yang cukup indah itu dipersia2kan begitu sahaja, malah mengatakan sesat sedangkan dia yang sesat larat.
Waallahualam!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 19, 2012 in Stories

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: