RSS

Dengarlah Suara Hati Kita….

28 Mar

Suara Hati hadir semasa kita lahir di dunia ini. Ianya bersih bak sutera, putih bak mutiara. Tiada cacat cela. Hadir dengan fitrahNya. Kita mengenal pasti dengan yakinnya dalam sesuatu perkara bila suara hati kita terang dan jelas. Suara hati kita adalah sahabat karib kita semasa kita peringkat bayi dan kanak-kanak. Sahabat paling sejati. Bila dimarahi, sekejap saja sedih dan menangis, terus dilupakan kepada orang yang memarahi tanpa rasa dendam dan benci. Malah berbaik seperti biasa. Bila barang mainan dirosakkan oleh kawan, mungkin menangis dan marah sebentar tetapi tetap terus bermain seperti biasa pada keesokkan harinya , lalu melupakan peristiwa yang berlaku semalam.

Apabila usia semakin meningkat, suara hati semakin malap dan suara kecil (Ego) mula mengambil tempat. Ego mula berkata-kata, berdansa di kepala, mengutarakan perkara2 negatif belaka. Mula mendabik dada bahwa dia yang benar, dia yang mengetahui segala2nya. Belenggu-belengu mula bermaharaja lela. Memacakkan bendera kemenangan kerana mampu mengatasi suara hati manusia. Bila ditegur terus melenting, Bila dimarahi terus di caci..mungkin tidak pada kata-kata tetapi hati didalam dada.

Kenali ‘mereka’ berdua agar kita sedar yang mana Suara Hati dan yang mana Suara Ego. Tatkala yang mana satu hadir, kita akan dapat mengendalikan diri kita dengan lebih baik , baik dari segi perhubungan, kekeluargaan, perniagaan dan sebagainya.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 28, 2012 in Spiritual

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: